Бразилският орех вирее в амазонските гори и не може да бъде открит
никъде другаде. Ядките му са големи, богати на протеини, мазнини и други
полезни хранителни вещества и много вкусни.
Бразилските орехови дървета са едни от
най-високите в тропическите гори. Достигат до 50 метра височина и живеят
до 500 – 700 години. Зрелите дървета дават до 300 плодни шушулки на сезон, като
една шушулка тежи до 2,5 кг
и има до 15 ядки. В миналото те са били основната храна на местните хора.
Бразилските орехи са с високо съдържание на
калории, витамини, антиоксиданти и минерали. 100 гр от този тип ядки осигуряват
около 656 калории. Богати са на мононенаситени мастни киселини, които
помагат за понижаването на „лошия” холестерол и повишаването на добрия.
Изследванията показват, че храните с високи стойности на мононенаситени мастни
киселини (каквито са тези в средиземноморската диета), предотвратяват коронарна
болест на сърцето и инсулт. Причината е в това, че се грижат за здравословния
профил на липидите в кръвта.
Високото съдържание на селен също е причина
бразилският орех да се нарежда между най-полезните ядки. 100 гр осигуряват
около 1917 мкг селен, т.е. те са най-добрият естествен източник на този
минерал. Необходимата дневна доза за един човек е 100 мг. Селенът намалява
стреса, полезен е за щитовидната жлеза и спомага за предотвратяването на
сърдечно-съдови заболявания.
В допълнение към селена бразилският орех има и много добри нива на
мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк. Медта помага за
предотвратяване на анемия и костна слабост (остеопороза). Манганът е важен за
заздравяването на хрущялните тъкани. Калцият също има съществено значение за
здравите кости и доброто разивитие на скелетната структура.
Ако страдате от
цьолиакия бразилският орех е една от храните, които можете да консумирате,
защото в него няма глутен.
Маслото от бразилски орех има много приложения
в традиционната медицина и терапевтичния масаж. То е с бистър жълт цвят, с
приятен, сладък вкус и мирис. Успокоява кожата и я предпазва от изсушаване. Ако
четете внимателно етикетите на козметичните продукти, често ще го срещнете като
съставка.
Звучи ви невъзможно една ядка да има толкова
много полезни свойства? Включете бразилския орех в менюто си и се убедете сами.
Източник: Интернет
0 коментара:
Публикуване на коментар