вторник, 30 октомври 2012 г.

Helloween cookies

‎31 октомври. Отива си този месец с мирис на сняг, но с някак уютно настроение.
Днес е Хелоуин, един празник събрал в себе си езичество и християнство. Смятало се е, че сега започват "тъмните" дни през годината и е хубаво да поддържаме сметлината в себе си, да се предпазим от сенките, от нещата които ни плашат. Хубав празник са си измислили - с маски и веселби да изгонят мрака и призраците.
Нека запазим усмивките и да се сещаме, че сме част от представлението. Може би дори да си поискаме лакомства :)

Поиграх си да направя и за всяка бисквитка отделна кутийка. Мисля, че така поднесени, никой няма да им устои)
За ужасно сладурските кратунки, на които смятам да направя една фотосесия, искам изключително много да благодаря на Мими. Моля те, догодина да насадиш още повече)))
 Happy Helloween)) Booooo

Източник на част от текста: Астро Фокус
понеделник, 29 октомври 2012 г.

Маслен блат със заквасена сметана за торта

За тези ужасно вкусни блатове искам да благодаря на Таня. Дозата е доста, така че спокойно за една торта могат да се намалят на половина продуктите. С тези блатове направих едноетажната и двуетажна торта за рождения ден на сина ми.

Продукти:
250 г. масло
1 2/4 ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. заквасена сметана
2 ч.л. течен екстракт ванилия
3 ч.ч. + 4 с.л. брашно (или 4 с.л царевично нишесте)
4 ч.л. бакпулвер
Щипка сол

Яйцата, маслото и захарта се разбъркват на гладък крем. Прибавя се заквасената сметана, ванилията и се бърка внимателно, докато се получи гладка смес.
Отделно пресятите сухи съставки се прибавят към маслената смес, като се разбива леко с миксера, докато се усвои сухата смес.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатовете леко се надуват, за това ако искате да станат по-тънки, сложете по-малко смес, колкото леко да покрие формата. Изпичат се сравнително бързо. Преди да се извадят от формата е желателно да изстинат хубаво. Най-добре се работи с тях, като престоят поне 12 часа.

Еклерова Торта и мъфини за Рождения ден на Крисо

4-тия Рожден ден на моето дете отпразнувахме веднъж в семеен кръг и докато беше хубаво времето, успях да организирам едно градинско слънчево парти. Има доста хора, на които да благодаря. За да не изброявам всички, и да не звучи като получен Оскар и да споменавам знайни и незнайни)) виртуално черпя всички неопитали от тортите)

Домашната торта, не украсявах с фондан, и за двете торти заложих на еклери, крем брюле, сметана, ванилов крем, шоколад и боровинки (ръчно брани от мен и съпруга ми).
Бонбоните, са също ръчно правени от мен. Пълнени са със сладко от бортовинки,  марципан и ганаш. 
Не успях да снимам разрез на тортата, същата като домашната, но единия крем вместо сметанов беше шоколадов мус.
  Разбира се, нямаше как да не мине и без мъфини.  

На всички уважили ни, голямо Благодаря! Получи се страхотен рожден ден!
събота, 27 октомври 2012 г.

Мъфини

Оказва се, че мъфините със заквасена сметана ги правя почти през ден) И тъй като е многократно изпробвана рецепта и няма как да се изложа ги направих за погачата на една малка новородена госпожица, на която й пожелавам да расте в един наистина много сладък и прекрасен детски свят. 
Заложих на големи и малки мъфини, като големите напълних с ганаш (2:1 течна сладкарска сметана и черен шоколад).
 Малките мъфини поръсих с разноцветни захарни звездички.
понеделник, 22 октомври 2012 г.

Браунис бисквити с шоколад и ядки

Като почитател на брауниса, когато видях рецептата на Sunshine, не можах да не се сдържа и да не ги направя. Правих ги за имение ден на детето ми, както и за рождения му ден. Тъй като двата празника са с разлика от 10-тина дена, спокойно едната част я прибрах във фризера.  
Продукти:
330 гр. брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
300 гр. захар
225 гр. меко масло
2 големи яйца
1 с.л. ром (или 1 ч.л. есенция ром)
90 гр какао (или 100 гр шоколад)

Приготвяне:
Маслото със захарта и яйцата се разбиват на пухкав крем и се добавя рома.
Аз използвах шоколад, вместо какао. Шоколада се разтопява на водна баня, охлажда се леко и се добавя към маслената смес. Към тази смес се добавя предварително разбърканото брашно със солта и бакпулвера. Тестото се обърква хубаво. Завива се в домакинско фолио и се прибира в хладилника да стегне. За по нетърпеливите като мен) се слага във фризера за 15-20 минути. Най-лесно се разточва върху хартия за печене отдолу и отгоре покрито с домакинско прозрачно фолио. Изрязват се фигурки по желание, с дебелина поне 5 мм и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 7-10 минути, като се внимава да не изгорят. Докато са още топли се украсяват с ядки, карамелени бонбони, червени боровинки, стафиди и друго по желание.
 Да Ви е сладко!
петък, 19 октомври 2012 г.

Солени тарталети

Купих си нов пасатор, защото изведнъж се оказа, че всички роботи, пасатори и подобни се счупиха у дома) Имах и повод - рождения ден на детенцето ми - исках да направя за гостите солени кошнички - хапки. Много вкусни станаха. И за гостите у дома, и за градинското парти ги направих отново. Изядоха се доста бързо)




Продукти за кошничките:
125 гр. масло
3 с.л. прясно мляко
220 гр. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. захар

Солен мус I:
маслини
заквасена сметана
извара
зехтин
босилек
сирене
майонеза

Солен мус II:
авокадо
готварска сметана
сол на вкус
мента
зехтин
Солен мус III:
червена чушка
извара
майонеза

Разтопеното масло се разбърква с млякото, солта, захарта и брашното. Тестото не трябва да става прекалено твърдо. Увива се в домакинско фолио и се оставя 30-тина минути в хладилника. Вади се, разделя се на две части. Едната се връща в хладилника, другата се разточва на тънкои се изрязват кръгчета. Поставят се в метални кошнички (за тарталети) или друг подходящ съд. Аз използвах тавата си за мини-мъфини. Надупчват се с вилица, защото иначе много се надуват. Пекат се до златисто. Опечени и охладени могат да се замразят и да се съхраняват поне месец. Или няколко дена в хладилник. Пълнят се по желание.
Идеите за мусове, които съм дала са примерни и без количесто на продуктите, защото всичко слагам на око и до получаване на гъстота, която да може да се шприцова. С авокадото стана най-гъст мус. Муса с маслини, лично на мен най-много ми хареса)

Да Ви е вкусно!
сряда, 17 октомври 2012 г.

Тиквени мъфини с фурми


Продукти:
2 яйца
3/4 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
3-4 с.л. мед (хуабво е да е течен)
1/2 ч.л. сода
1 бакпулвер
1 ванилия
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. настъргана сурова тиква
7-8 от големите меки фурми 

Приготвяне:
Меда и олиото се слагат на котлона за няколко минути, но без да завират. Към горещата смес се добавя содата и се бърка. Сместа побелява. Оставя се да се охлади леко.
В отделна купа се разбъркват прясното мляко и яйцата със захарта. Към тях се добавя меда и олиото, но внимателно, ако сместа не е изстинала яйцата могат да се пресекат. В отделна купа се пресява брашното, бакпулвера, ванилията и се прибавят към течната смес.
Отделно към 2-те ч.ч. тиква се прибавят нарязаните на ситно фурми (доколкото е възможно, защото лепнат) и се прибавят 1-2 супени лъжици брашно, за отнемане на влагата от тиквата. Внималтено се прибавя без много бъркане към течната смес. Изсипва се във форма за мъфини малко над половината.
Пече се в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до готовност. Първите 10 минути не е желателно да се отваря фурната, за да не спаднат мъфините.

Да Ви е сладко!

Мини-мъфини с грозде и шоколад

Продукти:
2 яйца
14 с.л. захар
1 ч.л. екстракт ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
90 г краве масло
2 ч.ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол


За плънката:
Няколко обелени и почистени от семките грозденца
Шоколад по избор (черен, млечен, с ядки или без)
1 с.л. брашно

Приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват на пухкав крем. Добавя се ванилията, прясното мляко и постепенно предварително разбърканите сухи съставки. Отделно почистеното грозде и шоколада се разбъркват с едната супена лъжица брашно (която служи за отнемане на влагата от гроздето). Добавя се плънката с леко разбъркване към сместта. Пълнят се формичките за мъфини и се пекат до леко покафеняване в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да Ви е сладко!

Мъфини червено кадифе




Бяхме поканени на детски рожден ден. Много исках на майката да подаря нещо различно от стандартните цветя. Първоначално идеята ми беше да направя бисквити във формата на сърце, които да са червени. Но явно не дозирах правилно сместта и когато сложих да пека, много бухнаха. Веднага извадих формата за мъфини и си реших проблема)) Разбира се, се върнах на идеята за нестандартен подарък и вместо истински цветя, мъфините бяха украсени със захарни)

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 с. л. какао на прах
½ ч. л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
½ чаша меко масло
1 чаша кафява захар (аз сложих 3 с.л. кафява захар, останалото до 1 ч.ч. - бяла)
1 яйце (на стайна температура)
1 ч.л. екстракт ванилия
½ чаша мътеница (затоплено пълномаслено прясно мляко, "пресечено" с 1 ч.л. бял винен или ябълков оцет)
червена сладкарска боя
За пълнежа:
1 пакет крема сирене, разбита с 4-5 супени лъжици пудра захар

За украса:
Фондан, боички 

Приготвяне:
Маслото, захарта и яйцето се разбиват на пухкав крем, добавя се ванилията. Добавят се предварително смесените сухи съставки и мътеницата, като се разбива хубаво след всяко добавяне до пълното усвояване. Накрая се добавя боята, като се се разбърква хубаво до едноцветна смес. Формичките се пълнят до половината, слага се малка лъжичка от разбитото крема сирене с пудрата захар и отгоре се допълва отново с червената смес. Формата за мъфини не се пълни до горе.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да Ви е сладко!
вторник, 16 октомври 2012 г.

Мъфини с шам-фъстък

Продукти:
2 яйца
200 г захар
1 п. ванилена захар
1 ч.ч. прясно мляко
90 г краве масло
300 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/2 ч. л. сол

зелена сладкарска боя
1/2 ч.л. есенция шам-фъстък (или според вкуса, за да не е много натрапчив аромата)
1 с.л. мляни ядки шам-фъстък

Приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбъркват на хубав крем. Добавя се ванилията, прясното мляко, и сухите съставки. Прибавя се сладкарската зелена боя, разбърква се хубаво. Накрая се изсипва 1/2 ч.л. есенция шам-фъстък и млените ядки. Изсипва се във формички и се пече до готовност.
неделя, 14 октомври 2012 г.

Бърз сладкиш в чаша II или Щолен в чаша

Провокирана от Бързия сладкиш в чаша, веднага направих следваща доза, този път с други съставки. Имах крем брюле на прах, както и традиционно накиснатите стафиди с ром и портокалови корички в буркан, които винаги съхранявам целогодишно в хладилника. Реших, че ще се опитам да догодя нещо като щолен в чашка) То пък взе че се получи))

Продукти за 1 порция:
2 с.л. сухо крем брюле
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. олио
3 супени лъжици прясно мляко

Сухите съставки се смесват добре. Към тях се прибавят мокрите. Изсипват се в чаша подходяща за микровълнова, като не се пълни догоре, тъй като има опасност да прелее. Охлажда се и се поднася.

Да Ви е сладко!

Бърз сладкиш в чаша

Шоколад, бонбони, кексове, мъфини... все приказни сладости, които обожавам) Като един шокохолик винаги трябва да си набавям "дозата". Случайно попаднах на една публикация на di_ani, за сладкиш в чаша. Разбира се импровизирах с идеята и се получи хъммм... божественярско)))

След селския гроздобер, много издрани крайници и рани, имаме малко грозде,
което освен за директна консумация все се чудя в какво друго да вложа.
Цедих сок, който замразих, но си оставих и малко за проба. Толкова сладко
нещо не бях пила. Чудесна съставка за един такъв сладкиш.

Продукти за 1 чаша:
2 с.л. какао
3 с.л. брашно
3 с.л. захар
1 щ.сол
¼ ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
3 сок от грозде, може прясно мляко или кафе, или друго по желание.
1 с.л. боровинки

Поставят се всички сухи съставки в малък съд, като се разбъркват до смесване. Добавят се олиото, сока (или друго по желание) и се бърка до хубава хомогенна смес. Добавят се плодовете и ядките (по желание).
Хубаво е чашата, в която ще се пече сладкиша да се напълни малко над половината, а не цялата, защото има опасност да прелее. 

Поставя се чашката или купата в микровълнова печка на пълна мощност около минута и половина - две, или повече, според желаната стегнатост на кексчето и мощността на МВ.


Може да се поръси с кокос, пудра захар, различен топинг или да се излапа веднага без нищо))))))

Десерта, наистина става много бързо, ако имате неочаквани гости, а на мен ми дойде много добре, докато стоях на компютъра)