петък, 21 септември 2012 г.

БАВАРСКИ КЕЗЕКУХЕН (КЕЗЕ)


Рецептата за това кезе взех от една колежка, която веднъж ни събра и почерпи за рождения си ден. Досега на толкова сполучлива рецепта за кезекухен не бях попадала! Казах си, при първия по-голям повод ще го направя. Известно време бях публикувала само рецептата. За Архангелов ден, тъй като си имам двама именици - да са ми живи и здрави - майка ми и съпругът ми, и тъй като и двамата не са по отровно сладкото като мен - повода сам ми се предложи)
Спокойно мога да кажа, че Кезето стана един от много любимите ми непретенциозни сладкиши. Идеално се съчетава както със сурови боровинки, така и със сладко, поради не прекалено сладкия му вкус. 
Продукти:
600 гр. извара
200 гр. заквасена сметана
250 гр. захар
125 гр. масло
4 яйца
1 ванилия
6 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
сокът на половин лимон

За блата:
200 гр. чаени бисквити
50 гр. разтопено масло
Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на ситно и се смесват с 50 гр. разтопено масло, разбърква се хубаво. Така получената смес се разстила с притискане на дъното на 25-сантиметрова разкопчаваща се форма.
Изварата се пасира хубаво заедно със заквасената сметана. В отделна купа се разбиват яйцата със захарта. Прибавя се постепенно разтопеното масло. Към тях се добавят изварената смес, нишестето с бакпулвера, ванилиятя и сокът на лимона. Сместа се разбива с миксер (но не прекалено, защото ще се напука при печенето) и се изсипва във формата, върху бисквитения блат.
Пече на 175° С около час или докато покафенее по краищата и се стегне, но в средата все още е светъл и леко се размърдва при разклащане. При печенето се надува доста, но след като се охлади спада.
Когато е готов, фурната се изключва и вратичката й се открехва, а сладкишът се оставя вътре за още 10 минути. След това се изважда и се оставя да изстине. Най-добре е да престои една нощ в хладилника преди сервиране. Украсява се със сурови боровинки, или друг предпочитам плод, може и със сладко по избор. 

Добавям и проба със сладко от зелени смокини... мммммм)))




неделя, 16 септември 2012 г.

Солени Бисквити Алекс-лъва)

Докато детето ми за пореден път зяпаше нездравословно първата част на Мадагаскар и танцуваше завидно на I like to move it, move it (поздрав за всичко, които четат) реших да му спретна едни здравословни крекери. Тъй като имах формичка на Лъв, набързо бисквитките (крекерите) се превърнаха в Алекс-лъва)))





Продукти:
1 ч.ч. многозърнесто брашно
1/2 ч.ч. фини овесени ядки (или смлени на овесено брашно)
1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. лимонтозу
щипка босилек
щипка чубрица ( или каквито подправки имате и харесвате)
1/2 ч.ч. олио (аз смесих олио и зехтин)
6 с.л. студена вода

Приготвяне:
Сухите съставки се разбъркват в купа. Прибавя се олиото и се разбива с миксер, като се образуват едри трохи. Добавя се студената вода. Отново се разбърква с миксера. Сместа се изважда на домакинска хартия за печене и се разточва с дебелина от 0,5 до 1 см. Изрязват се формички пожелание. Слагат се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пекат около 10-15 минути. Ароматните крекерчета са леко меки и могат да се съхраняват в затворена кутия. Тъй като няма яйца и мляко в тях, могат да престоят няколко дена извън хладилник (ако останат). Дозата е малка и докато се обърнете или от пробване бързо свършват)) 

Да Ви е вкусно!
събота, 15 септември 2012 г.

Домашни бонбони

Едни наистина набързо направени бонбони с подръчни материали. Стопих шоколад за пълнеж на палачинки, но не се изяде и реших, за да не отиде зян да го вложа в бонбонки.
За пълнежа импровизирах със сладко от капини, което беше предназначено за палачинките и с натрошени две маслени бисквити. Бонбоните се оказаха чудесен подарък за кръстницата на сина ми.

Продукти:
100 гр фин млечен шоколад
2 маслени бисквити
сироп от сладко

Приготвяне:
Бисквитите натроших на фин прах и ги смесих със сладкия сироп. Шоколада се разлива във форма за бонбони, след като малко се стегне се слага от пълнежа и отново се покрива с шоколад.

Да Ви е сладко!


Маслени бисквити




На Кръстов ден моето детенце има имен ден. Падна голямо чудене какво да направя, хем да е бързо, хем да ми помогне и той, хем да мога и да почерпя. Общо взето идеята се породи оттам, че напоследък коментирах с познати маслените бисквити, а вкъщи имам една метална кутия от Датски такива, които аз лично много харесвам, а и кутиите са идеални за съхранение))) Рецептата не е сложна, не отнема много време, а резултата е... наистина превъзходен. Чудесни са както за кафе или чай, така и за комбиниране със сладко. От тях става и чудесен подарък, тъй като са прекрасна основа за декориране с фондан. Една част слепих с карамелизирано кондензирано мляко от Берьозка. Получават се ароматни и топящи се в устата бисквитки.






Продукти:
2 яйца
250 гр меко масло
6 с.л. олио
300 гр пудра захар
700 гр брашно
100 гр царевично нишесте
щипка сол

Приготвяне:
Пудрата захар, маслото и яйцата се разбиват на пухкав крем. Добавят се олиото, брашното и нишестето. Тестото е леко ронливо. Завива се в домакински целофан и се слага в хладилника за 30-тина мин. Ако е много стегнало в хладилника, при оформяне на топчица с ръце, от топлината се "отпуска" и се точи по-лесно. Разточва се на дебелина около 0.5 см и се изрязват фигурки. Бисквитките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-10 минути, до много леко покафеняване на краищата. Внимавайте, защото бързо изгарят.



Да Ви е сладко!

Мъфини със заквасена сметана

Мъжът ми се прибра с няколко Барнита, предполагам всеки ги е хапвал, или поне купувал, заради мечетата. Моето дете само иска да ги купуваме, но изобщо не ги и пробва, а всичко изяждам аз). Тъй като се сдобих с нова форма за мини-мъфини и много набързо импровизирах и с рецептата. Оказа се доста сполучлива. Опитах се да догодя някакво далечно подобие на вкуса на Барни, но честно резултата ми хареса в пъти. От около 30 кексчета за около ден, детето ми изяде повече от половината, а той определно не си пада по сладкото). Направих 12 дози с боровинки, които първи се изядоха. От останалите една част са поръсени с пудра захар.

Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар (или 15 супени лъжици)
1 ч.ч. брашно (или 15 с.л.)*
200 гр (или една малка кофичка) заквасена сметана
80 гр мека масло
1 бакпулвер
боровинки или други дребни плодове по желание
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват на хубав крем. Прибавя се сметаната. С нея сместа става много въздушна и пухкава. Пресяват се заедно брашното с бакпулвера и се разбърква  леко без да се прекалява, за да не спада много тестото. 
Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Не набухват много, което ги прави идеални за декорация с фондан и т.н. 

*Обръщам внимание, че когато искате след изпичане мъфините да са много леки и въздушни, и когато няма да пълните с ганаш, сладко или да добавяте плодове, количеството е 1 ч.ч. брашно. Когато ще пълните и добавяте - сложете поне още 1/2 ч.ч. брашно.


 Да Ви е сладко!


сряда, 12 септември 2012 г.

Сладко от кисело грозде

Отново докато се чудех от какво да направя сладко, пред погледа ми една оса кацна на чепка полуизядено грозде. Е, то ясно че няма да го остави да узрее, и реших защо пък да не пробвам да направя нещо от него. Компот нямаше да стане, сок също. Мъжът ми се качи на стълбата с риск да бъде ужилен и откъсна 4-5 грозда, които бяха останали по лозата. Като го пробвах, сълзи ми потекаха) то кисело, та не става и за оцет. Почудих се много малко и започнах да го чистя, ... е то семки, семки, повече семки, отколкото месеста част) Ама инат работа, изичстих една чаша. Реших търпението ми да е до край, наръсих гроздето и го оставих да престои в тенджерата със захарта. Нямаше място в хладилника и на доста топло пренощува. Мислех, че ако не ям сладко, поне вино ще пия)) В крайна сметка пусна бая сок и сложих да варя. Първо го кипнах за 30-тина минути, но се наложи да изляза. Престоя така цял ден и вечерта доварих докато не се получи тъмен кехлибарен цвят. Нямах търпение да го пробвам. Резултата много ме учуди. Получи се лек карамелен привкус и леко напомнящ за сладко от вишни, а аз обожавам такова сладко. В крайна сметка от експеримента се получи изключително задоволителен резултат и бях възнаградена за ината и търпението си))))

Продукти:
3 кг кисело грозде
1.5 кг захар
0.5 ч.л. лимонтозу (или половин с.л. лимон)







Приготвяне:
Почиства се гроздето, наръсва се със захар и се оставя да престои една нощ, за да пусне сок. Вари се до сгъстяване и се прибавя лимонтозуто или лимон. Насипва се в подсушени буркани, които се обръщат на обратно.

Да Ви е сладко!

Сладко от малини

Ето предложение и за сладко от малинки. Отново не успях да набера много тази година, но малкото което успях, направих на сладичко). Малините са изключително полезни, използвам ги когато някой вдигне температура. Когато набера повече, правя гъст сироп претрит през цедка, за да няма семки. Замразявам в малки шишета, бурканчета или пликчета, подходящи за тази цел. Компота също е вариант, но по-добре масимално малко преработени. Е, сладкото нямам как да не претърпи преработка, ето и рецептата)

Продукти:
1 кг малини
1 кг захар
1 ч.л. лимонтозу или 1 с.л. сок от лимон












Приготвяне:
Малините се измиват хубаво. Наръсват се със захарта и се оставят да престоят една нощ на хладно, за да пуснат сок. Варят се до желаната гъстота. Накрая се прибавя лимонотозуто или лимона. Насипва се в подсушени буркани, които се затягат хубаво и се обръщат надолу.


Да Ви е сладко!
вторник, 11 септември 2012 г.

Сладко от чери домати и портокал

Случайно ми попадна възможността да си набера малко чери доматчета, буквално ги спасих от изкореняване и изхвърляне. Преди съм затваряла мариновани, за салатна добавка с много зехтин, подправки и оцет, стават божествени. Сега реших да експериментирам, без да знам какво ще се получи)

Продукти:
1 кг. чери домати
3 портокала
1 лимон
1 кг. захар

Приготвяне:
Чери доматите е хубаво да са здрави и твърди. Портокалите се измиват, обелват и корите се нарязват. Кипват се три пъти, за да излезне горчилката. Кората на лимона се настъргва, а месестата част на лимона и портокалите се нарязват на по-дребно и заедно с доматчетата, които предварително набоцках с клечка за зъби се поръсват със захар. Добавих 1 ч.ч. захар, но е по-хубаво да се оставят от захарта за една вечер да пуснат сами от сока си. Аз нямах търпение) Вари се до сгъстяване.

Вкуса - ако не знаете какво хапвате - не се
разбира изобщо че е домат. Лек недостатък са люспите на доматктие, колкото и да варих все си остават леко жилавки, но на мен лично ми харесва доста и с бисквитки е чудна комбинацийка.

Да Ви е сладко!

Сладко от сини сливи

А, знаете ли че, синити сливи са зелени, когато са червени)))...

Тази година, въпреки жегата и градаушката по наше село, успяхме да наберем малко (има няма 500 кила) сливи за сладко. Разбира се, за сладкото вложих само 6 кила, но е редно да изтъкна приноса на мъжа ми, брат му и свеки, изподрани и изгоряли от слънцето, които успяха да ги оберат за ден).

Продукти:
6 кг сини сливи
3 кг захар
300 мл ябълков оцет
1 ч.л. лимонтозу

300 гр орехи

Приготвяне:
Ако нямате голяма фурна и тава, в която да печете сливите, приготвянето може да стане и на 1 кг сливи (мерките лесно се делят).
Сливите се измиват хубаво и се махат костилките. Поръсват се със захарта и се добавя оцета. Слагат се във фурната, като не е нужно да се бъркат, но трябва да се внимава да не започнат да "кипят", защото после се чисти доста трудно. Пекат се  около час и половина на 180-200 градуса или до сгъстяване.
Орехите предварително леко се запичат, но не да прегарят, колкото да не са сурови и се слагат във вече готовото сладко, с леко разбъркване, като се прибавя и лимонтозуто. Насипва се в сухи буркани, които се затягат хубаво и се обръщат на обратно.

Сладкото го ползвам много зимно време за пълнеж на масленки, на кроасани, кифлички, сладки и т.н.

Да Ви е сладко!