вторник, 10 юли 2012 г.

Милинки с извара и пшеничен грис

Това е друго предложение на милинките. Този път с извара и пшеничен грис. Изделията с пшеничен грис стават много "въздушни" и вкусни.

Продукти:

1 кубче мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 гр. масло (може комбинация масло, олио, мас, зехтин)
2 яйца
200 гр. извара
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пшеничен грис
прясно мляко и зехтин за намазване
червен пипер и чубрица за поръсване


Приготвяне:

Млякото се затопля леко. Към него се прибавя натрошената мая и се оставя да престои малко (10-тина мин. поне). В по-голям съд се слагат солта, захарта, като към тях се добавя млякото с маята. Леко се разбърква и постепенно се добавят: изварата, яйцата, брашното и мазнината. Не се меси, а само се бърка с лъжица. Оформят се топчета, като предварително си намазвате ръцете с мазнина и се подреждат в тава застлана с пекарска хартия (може и намазнена и набрашнена). Големината на топчетата вие си определяте. В зависимост от големината на тавата, може сместта да стигне и за две тави. Остава се да втасат. Преди печенето милинките се намазват със сместа от прясно мляко и зехтин и се поръсват с червен пипер и чубрица. Пече се до порозовяване.

Да Ви е вкусно!

Милинки

В началното училище - в училищния бюфет едно от любимите и разбира се най-често срещаните тестени закуски - бяха милинките. Още си спомням как лелката от бюфета ни караше да ги носим от колата, която ги караше, когато бягахме от час))) но пък винаги ни награждаваше с по една. След толкова години спомена не ми е избледнял, но вкуса на домашните си е къде-къде по-добър)))

Продукти:

1 кубче мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 гр. масло (може комбинация масло, олио, мас, зехтин)
2 яйца
200 гр. сирене
3 ч.ч. брашно

Приготвяне:

Млякото се затопля леко. Към него се прибавя натрошената мая и се оставя да престои малко (10-тина мин. поне). В по-голям съд се слагат солта, захарта, като към тях се добавя млякото с маята. Леко се разбърква и постепенно се добавят: сиренето, яйцата, брашното, мазнината. Не се меси, а само се бърка с лъжица. Топчетата се оформят, като предварително си намазвате ръцете с мазнина и се подреждат в тава постлана с пекарска хартия (може и намазнена и набрашнена). Големината на топчетата вие си определяте. В зависимост от големината на тавата, може сместта да стигне и за две тави. Остава се да втасат. Преди печенето милинките могат да се поръсят с червен пипер, с ким, риган, чубрица и т.н., може и с кашкавал. Пече се до порозовяване.

   

Gnocchi

Признавам не бях яла Gnocchi преди да отида в Рим. Случайно ги пробвах и толкова ми хареса това картофено изкушение, че си донесах няколко пакета, които разбира се свършиха много бързо. Поразрових се и за рецепти как се приготвят в домашни условия, не е много трудно, но ще публикувам отделно.

За соса:

1 буркан песто
готварска сметана

Приготвяне:
1 пакет Gnocchi се вари за няколко минути. Готварската сметана се загрява във по-висока тенджера или съд, изсипват се изцедените от водата Gnocchi и се слага сос песто на вкус, тъй като е доста солен.
Сервират се поръсени с пармеджано.
Много са вкусни и със сос болонезе. Но като се замисля както и да се направят ще бъдат вкусни.


Да Ви е вкусно!

Еклери


Преди доста години, когато бях малка и определено в кризата, когато се пазаруваше с купони, немога да не си кривя душата, че се отядох на еклери, баклава, шоколадови пурички, сухи пасти и подобни, баба ми работеше в "Христо Ников". За онова време там за мен беше раят! Хем гледах как се правят толумбичките (лелките ми позволяваха освен да хапвам, но и да помагам, което да си призная беше по-големия кеф))), хем редях счуканите орехи върху корите за баклава, въртях тестото падащо в сгорещената мазнина за толумбичките, редях готовите сухи пасти в кутии, мажех блатовете на тортите... и разбира се тогава разбрах и как се правят еклерите)) винаги ми е било чудно, как се пекат, и как ги издълбават отвътре, че да влезне вкусния крем)))))) Е не е никак сложно и много лесно и приятно занимание. А пълнени било със сладък или солен крем, стават за поднасяне като чудесен десерт или разядка. Сега ще предложа рецепта за сладки еклери, но тестото е същото и когато се правят солени.
 
Продукти за тестото:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
2-3-4 яйца, в зависимост от големината

Продукти за крема:
Ще дам два вариянта.
Вариянт I:
1/2 литър прясно мляко
5 с.л пресято брашно
1/2 чаша вода
8-10 лъжици захар (в зависимост колко сладко искате да бъде)
50 гр. масло
1 ванилена захар или 2-3 малки ванилийки
1 ампулка ром (или 1/2 ч.л. ром)

Млякото със захарта се поставят на котлона да заврат. Към тях се добавя размитото с малко вода брашно. Бърка се непрекъснато няколко минути на слаб огън, внимава се да не загори и да не останат бучки. Добавя се маслото и се бърка още няколко минути. Добавя се ванилията и рома. Похлупва се, за да не образува кора пред пълненето.

Вариянт II:

1 пакет ванилов крем на д-р Йоткер без варене.
1 малка кутийка сладкарска сметана

Крема на д-р Йоткер се приготвя според описанието на опаковката. Отделно се разбива сладкарската сметана. Двата крема много внимателно се смесват. Получава се много пухкав крем, с който се пълнят еклерите.

И двата вариянта съм изпробвала. В зависимост от времето, с което разполагате преценете кой крем да ползвате. И двата стават невероятно вкусни.

Приготвяне на еклерите:

В тенджера се слагат на котлона водата и олиото. След като заврат се добавя брашното и се бърка няколко минути, като се внимава да не загори. Оставя се да изстине малко. Добавят се яйцата. Сместта става доста лепкава. Може да се оформят еклерите с две лъжички, може и с намокрени ръце да се взима от сместа. Не се старайте да придобивате идеално кръгла форма. Както и да ги поставите се получават) Редите на разстояние в застлата с готварска хартия тава. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване.
И тук става магията)) При печенето тестото се надува и вътре в еклерите се образува дупка.
Най-лесния начин за пълнене е с шприц или по-голяма спринцовка. Може и да срежете през средата и така да напълните. Аз предпочитам с шприц, пълня докато не се получи една хубава "бомбичка"))) Украсявате с разтопен шоколад или поръсвате с пудра захар и... хапвате))))


Да Ви е сладко!
петък, 6 юли 2012 г.

Brownie

Тъй като 7-ми юли е ден на шоколада, а аз като един страстен почитател на това сладко изкушение, немога да не го почета)) Реших, че брауниса е много подходящ. Още повече, полят и с ром.


Продукти:

100 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
1 ч.ч. брашно
10 с.л. захар
1 ванилена захар
1 пакет бакпулвер
щипка сол
2 яйца
1 с.л. ром
100 гр. нарязани орехи
1 шепа сушени плодове (червени боровинки)

Приготвяне:

Шоколада се разтопява на водна баня заедно с маслото в купа, като не трябва да завира. В отделна купа се смесват сухите съставки: брашно, захар, бакпулвера, солта, ванилената захар. Леко поизстиналата шоколадова смес с разбъркване се прибавя към сухата. Разбърква се добре, и се прибавят 2-те яйца и рома. Трябва да стане хубава хомогенна смес. Накрая се добавят ядките и боровинките. Сместа се изсипва в тавичка, предварително покрита с готварска хартия. Пече се за около 20-25 минути на 180 гр. Оставя се да изстине леко и се реже на малки квадратчета. Прибира се в кутия.

Да Ви е сладко!

Крокодил

Крокодилчето е много ефектно тестено ястие. Получава се нещо като пица калцоне, с тази разлика, че е интересно оформено.

Продукти за тестото:
500 г. брашно
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
2 с.л. олио
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце

Продукти за плънката:
3-4 кисели краставички
1 малка консерва сладка царевица
1 малък буркан мариновани гъби
1 кремвирш или салам или луканка по избор
доматено пюре за намазване (около 2 с.л.)
1 с.л. брашно
2 маслини за очи)
Приготвяне:
Замесва се средно меко тесто от посочените продукти, като се остави да втаса поне 30-40 минути. Аз използвам хлебопекарнта за замесване. 
Разточва се на голям правоъгълник, като се оставя малка част от тестото за оформяне на крачетата, главата и опашката.
Продуктите за плънката се нарязват на малки кубчета. Преди да се сложат в/у тестото, то се поръсва равномерно с 1-та супена лъжица брашно,  слага се доматеното пюре и нарязаните продукти. С остър нож се режат диагонални ленти, които след това отвън навътре се завиват, за да се получи нещо като плетеница. Оформя се главата, опашката и крачетата. Зъбките се режат с остра ножица. Както и крачетата. Оставя се да втаса малко, като преди печен се намазва с разбит жълтък и прясно мляко. Пече се в предварително  загрята на 180 гр. фурна.


Да Ви е вкусно!

Лятна салата

Едно предложение за вкусна, полезна и приятна лятна салатка

Необходими продукти:
2 краставици
2-3 по-твърди домати
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
2 моркова
маслини
2 с.л. зехтин
щипка босилек
щипка риган
сол на вкус
1 консерва риба тон (в собствен сос)
1-2 с.л. сок от лимон

Приготвяне:
Краставиците и доматите се нарязват на малки кубчета. Маслините се обезкостяват. Морковите се рендосват. Пресните лук и чесън се нарязват колкото се може по наситно, като се разбъркват предварително със солта, зехтина, босилека, ригана. Рибата тон се оставя да се отцеди от сос-а и се прибавя към продуктите. Всичко се разбърква внимателно. Поръсва се със лимоновия сок. Оставя се да престои час-два в хладилника, в покрита купа, за да може вкусовете да се смесят хубаво. Сервира се охладена.
Тази салата е чудесно лято предложение, витаминозно и много полезно!


Да Ви е сладко!